When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hurrikánfigyelő műholdakat bocsátottak fel Amerikában

A szárazföldre lesújtó viharok erejének eddiginél pontosabb előrejelzését teszi lehetővé az az első nyolc hurrikánfigyelő miniműhold, amelyet csütörtökön bocsátott fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a floridai Cape Canaveral légitámaszpontról.

 Hurrikánfigyelő műholdakat bocsátottak fel Amerikában

A kisebb bőrönd nagyságú, mintegy harminckilós mesterséges égitestek képesek lesznek mérni a viharok belsejében tomboló szél sebességét, amit eddig csak speciális légi járműveknek a hurrikánokba való költséges és veszélyes bereptetésével lehetett elvégezni.

A miniműholdak 510 kilométeres magasságból a globális helymeghatározó rendszer (GPS) rádiójeleinek felhasználásával mérik a szélerősséget az óceán fölött kialakuló viharokban. A hagyományos műholdak nem tudnak áthatolni a sűrű esőcseppeken a hurrikán szívében dúló szélvihar erejének mérése céljából, ezért a meteorológusok a hurrikánvadásznak nevezett repülőgépek felhasználásával tudják csak megjósolni, milyen erővel sújtanak majd le a viharok a szárazföldre.

Az új műholdrendszer segítségével sokkal jobban meg tudják jósolni, hogy milyen erősek lesznek a hurrikánok, amikor elérik a szárazföldet - mondta újságíróknak Chris Ruf, a Michigani Egyetem munkatársa, a Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS) vezető kutatója.
A kicsiny új műholdak valójában GPS-vevők, amelyeket úgy alakítottak át, hogy ne csak a GPS-szatellitákról érkező, hanem az óceán felszínéről visszaverődő rádiójeleket is fogni tudják. Minél inkább háborog a tenger, annál nagyobb a torzulás a visszavert jelekben, ami lehetővé teszi a szélsebesség mérését.

A hajózásban már mindennapos alkalmazást nyert GPS-jelek segítségével 157 millió dollárból (47 milliárd forint), a szokásos összeg töredékéből sikerült létrehozni a hurrikánműhold-hálózatot. A nyolc miniműholdakkal hétóránként lehet méréseket végezni, szemben a háromnaponta végzett költséges és veszélyes repülőgépes mérésekkel. A rendszer vezető kutatója azt mondta, hogy várhatóan már a következő hurrikánszezon kezdetére, június elejére sikerül kalibrálni a kis műholdakat. A miniműhold-hálózat élettartamát legalább két évre tervezték.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja