When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok decemberben: Miklós napja

Jeles napok decemberben: december 6-én jön a Mikulás.

Jeles napok decemberben: Miklós napja

December 6. a gyerekek egyik legkedvesebb ünnepe. Ilyenkor a gondosan kitisztított csizmákat, cipőket az ablakba téve, izgatottan várják, mit hoz a Mikulás. lesz-e benne játék, édesesség vagy csak virgács? De tudják-e, valójában ki is volt a Mikulás?

Szent Miklós 270 táján született Patara városában, Törökországban, amely akkor a Római Birodalomhoz tartozott. A Miklós (görögül Nikolasz) név jelentése: a nép vitéze. Szüleit még gyermekkorában elveszítette, nagybátyja, a patarai püspök nevelte fel, iskolái elvégzése után ő maga is pap lesz. Egy zarándokútjáról hazatérve betér Myrába, Anatólia fővárosába, ahol a helyiek egy égi jel hatására püspöknek választják. Püspöki évei alatt mindig a gyerekek és a szegények megsegítésére szenteli erejét és életét.

A keresztényüldözések alatt elfogták, megkínozták, de nem merték megölni, így kiszabadult a fogságból. 52 évig volt Myra püspöke. Halála után a „csodatevő” címet kapta.

Dunántúlon volt ismert a Mikulásjárás. Miklós püspök megtestesítője, az ünnep előestéjén, kíséretével olyan házakhoz tért be, ahol gyerekek vannak. A gyerekek imádkoztak és verset mondtak, a Mikulás pedig tudásuk és viselkedésük szerint jutalmazta őket.

A bukovinai magyarok úgy tartják, ilyenkor már jön a havazás: „Miklós jól megrázza a szakállát”. Baranyában azt tartják, a Miklós-napi időjárás mutatja meg a karácsonyit.

Ez érdekelni fogja