When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

December: Karácsony hava, népszokások

December – Karácsony hava – Télelő – Álom hava – Istenfiak (Tárkányok) hava.

December: Karácsony hava, népszokások

December az őskalendárium tizedik hónapja, nevének jelentése is „tizedik”. Ebben a hónapban az emberek a tűzhelyek köré húzódtak, élvezték évi munkájuk megérdemelt gyümölcsét, a hónap általában a pihenés jegyében telt, mivel hogy már minden paraszti munka befejeződött. December már igazi téli hónap, amelyet a karácsonyra való felkészülés jellemez.

Az év utolsó hónapja is gazdag népszokásokban, jeles napokban.

December 4-én ünneplik névnapjukat a Borbálák. A Borbála-napi népszokások hasonlóak a Luca -napéhoz, de magyar nyelvterületen nem igazán terjedt el. Ezen a napon tilos fonni, mert Borbála bedobja az ablakon az orsót, a fonal pedig kóccá válik és a marhák lábára tekeredik, azok pedig lesántulnak. Nem szabad varrni sem, mert bevarrják a tyúkok fenekét és söpörni sem, mert elsöprik a szerencsét.

December 6. - Szent Miklós napja. A gyermekeket megajándékozó és számon kérő püspök napja. Ezt a napot a gyerekek várják a legjobban.

December 13. - Luca napja. Kevés olyan nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem fűződne, mint ehhez. A Luca nap egyaránt alkalmas időjóslásra, termékenységvarázslásra, némely női munkák tiltására, és a lucaszék készítésére.

December 21. - Tamás napja

December 24., 25., 26. – Karácsony napja

December 27. – János napja.

December 28. – Aprószentek napja

December 31. - Szilveszter

Ez érdekelni fogja