When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok novemberben: András napi jóslások

Jeles napok novemberben: November 30. András napja.

 Jeles napok novemberben:  András napi jóslások

Az András a görög Andreásból származik. Bibliai név. Szent András apostol a keleti egyház védőszentje, az első században élt. Szent Péter testvére.

András napja sok helyen ünnep volt, ehhez a naphoz eső legközelebbi vasárnap volt az advent kezdete. Az ehhez a naphoz fűződő szokások mindenhol hasonlóak voltak. Közös céljuk, hogy a fiatalok megtudják, ki lesz a párjuk, házastársuk.

Régen a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét, ha a kötényükbe búza hullott, jómódú fiú veszi őket feleségül, ha rozs, akkor szegény legény lesz a párja. Ám ha pondró hullott a köténybe, az gyermekáldást jelentett az elkövetkező évben.

Az András napi pogácsa sütése is párjósló cselekmény volt. Csak három pogácsát sütöttek, mindegyikbe egy férfinevet rejtettek. Amikor megsült, kitették a küszöbre, amelyiket legkésőbb vitte el a kutya, az mutatta meg a jövendőbelije nevét.

A legények sem voltak kevésbé kíváncsiak. Ők 13 lánynevet írtak fel, ezeket a cédulákat Luca-napig egyenként eldobálták. Amelyik név utoljára maradt, az volt a menyasszonyjelölt neve.

A néphit úgy tartja, ha András napján esik, akkor negyven napig esni fog. Ha a libát megtartja a jég, sáros Karácsony volt várható.

Ezen a napon kezdődtek a disznóvágások is, azért ezt a napot disznóölőnek is nevezik.

Hasonló cikk: Jeles napok novemberben: Szent Katalin napja

Ez érdekelni fogja