When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Mit jelent az advent?

Vasárnap már meggyújtották az adventi koszorún az első gyertyát. Mit jelent az advent a keresztény ember számára?

Mit jelent az advent?

Advent (úrjövet), a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző, negyedik vasárnaptól számított időszak, a karácsonyi ünnepkör – amely vízkeresztig tart – első ünnepe. Az advent a várakozás, reménykedés, felkészülés időszaka, várakozás a csodára, a megváltó születésére. A karácsonyra való lelki felkészülés ideje.

A katolikus egyházban az advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot jelképezi.

Adventi koszorút az emberek már ősidők óta fontak, szalmából, fűzfavesszőből vagy fenyőágakból, amelyeket színes szalagokkal díszítettek. Leggyakrabban zöld, arany és piros színű szalagokat használtak, mivel a zöld a termés színét,a piros az életét, az arany pedig a fényt szimbolizálta. A koszorú, vagyis a kör, az örökkévalóság jelképe. Középkori hiedelem szerint ilyen szent koszorúval mindenféle gonosz, ártó szellemet távol lehetett tartani a háztól.

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra ad alkalmat, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, s akkora figyelemmel fordulhassunk egymás felé, amelyet mindannyian megérdemlünk.

Ez érdekelni fogja