When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok novemberben: Szent Katalin napja

Katalin nap eredete, népszokások, időjóslás.

 Jeles napok novemberben: Szent Katalin napja

Sienai Szent Katalin 1974-ben született, a Szent Domonkos rendben tevékenykedett, ápolta a betegeket, segített a szegényeken, megtérítette a bűnösöket. Nagy békítő befolyása volt kora politikai életében. A lélek bölcsességével tűnt ki, ő volt az első nő, akit egyháztanítóvá avattak. 33 éves korában halt meg, a magára kiszabott aszkézis következtében.

Mivel Katalin mindig védte a hit igazságát, ezért a filozófusok, teológusok, ügyvédek, majd a középkori főiskolák, könyvtárak, tanárok, tanulók védőszentje lett. Mivel sokat segített a betegeknek, elesetteknek, a kórházak és börtönök védőszentje is ő lett.

Katalin-napi népszokások, időjóslás

Ez a nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, ekkor hajtották ki utoljára a csordát.

Katalin napkor a dughagymát a szabad kéménybe kötötték, hogy átjárja a meleg és ne magozzon fel.

Régen, ez után az ünnep után már nem rendeztek lakodalmat, mert megkezdődött az adventi időszak.

Lányos háznál, szokás volt Katalin-napkor egy gyümölcsfa ágát vízbe tenni és ha ez karácsonyig kivirágzott, akkor a lány a következő évben férjhez mehet.

Ha Katalin kopog, Karácsony locsog, tartja a mondás, ami azt jelentette, ha Katalinkor fagyott, akkor bizony nem számíthattak fehér Karácsonyra.

Hasonló cikk: Jeles napok: Szent Orsolya napja

Kibővített naptárak szerint OKatalin, Alán, Alen, Emma, Emmi, Erzsébet, Karen, Karin, Karina, Kata, Katarina, Katerina, Kati, Kitti, Liza, Mózes, Katinka névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja