When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Szuperhold 2016. november 14.

Hetven év eltelte múlva először lesz ilyen közel a Hold.

 Szuperhold 2016. november 14.

A 2016. november 14-i teliholdhold nem csak az idei év, de 1948 óta is a legnagyobb szuperhold. Legközelebb a hold csak 2034-ben lesz ilyen közel a Földhöz. Ez elég jó ok arra, hogy lemondjunk az alvásról.

A csillagászok az ilyen teliholdat Földközeli Holdnak nevezik, hiszen ez a kifejezés írja le a legpontosabban a Hold Földhöz való állapotát minden hónapban. 2011-ben, amikor különösen nagy holdtöltét jegyeztek fel, a sajtó az asztrológusoktól kölcsönvett Szuperhold kifejezést használta, ami azóta is fennmaradt a köznyelvben.

Először a szuperholdról Richard Noll, csillagász beszélt, aki kijelentette, hogy ez a jelenség évente 4-5 alkalommal figyelhető meg. Ám ha a szuperholdban minden második hónapban gyönyörködhetünk, a következő pedig mindjárt egy hónap múlva lesz, miért szentelnek ennyi figyelmet november 14-nek?

A válasz nagyon egyszerű, épp ekkor lesz a telihold legközelebb a Földhöz, mindössze 356 509 kilométerre. Elszalasztani ezt a jelenséget már csak azért is nehéz, mert a Vadász, ahogyan valaha a szuperholdat nevezték, piros és narancssárga színekben fog pompázni.

Ne felejtsenek hát november 14-én felnézni az égboltra, mert ilyen közelről legközelebb 18 év múlva láthatjuk a Holdat.

Hasonló cikk: Holdszivárvány - képek

Ez érdekelni fogja