When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A valaha feljegyezett legmelegebb esztendőket éljük

A globális klímaváltozás, amely az emberi tevékenységhez kötődik, növelte a szélsőséges időjárási események gyakoriságát a Földön az elmúlt öt évben – állapította meg kedden közzétett jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A valaha feljegyezett legmelegebb esztendőket éljük

A 2011-15-ös évek a valaha feljegyezett legmelegebb esztendők voltak, és egyre több a bizonyíték arra, hogy a hőhullámokat, az áradásokat, a tengerszint-emelkedést az ember okozta globális klímaváltozás is gerjeszti – olvasható a marokkói Marrákesben folyó nemzetközi klímakonferenciához időzített jelentésben, amely a témával foglalkozó 80 kutatás eredményeit összegezte.

Bár az időjárási szélsőségek egy része természetes okból is bekövetkezett volna, az üvegházhatású gázok kibocsátása 10-szeresére vagy még magasabbra növelte az extrém jelenségek kockázatát a 2011-2015-ös ötéves periódusban – olvasható az ENSZ meteorológiai szervezetének jelentésében.

A 2015-ös év melegebb volt, mint bármely másik esztendő a feljegyzések kezdete óta, és 2016 valószínűleg még melegebb lesz – jegyezte meg a jelentéssel kapcsolatban Petteri Taalas, szervezet főtitkára. A 2011 előtti ötéves periódus is már rekordmeleg volt.

A jelentés az elmúlt öt év legsúlyosabb időjárási anomáliái között említi az Afrika szarván 2011-12-ben pusztító, 250 ezer emberéletet követelő aszályt és éhínséget, a Fülöp-szigeteken 2013-ban 7800 ember életét kioltó Haiyan tájfunt és a 2012-ben az Egyesült Államokban 67 milliárd dollár kárt okozó Sandy szupervihart.

Az Északi-sarkvidék nyári jégtakarója 28 százalékkal volt kisebb 2011-2015-ben az 1981-2010-es évek átlagánál, miközben a 2012-es év abszolút rekordot állított fel e téren. Az átlagosnál gyorsabb tempóban folytatódott a grönlandi jégtakaró olvadása, tovább fogyatkoztak a magashegyi gleccserek is, az északi féltekét mind az öt évben az átlagosnál jóval kisebb hótakaró borította be.

A Meteorológiai Világszervezet jövő héten teszi közzé a 2016-os évről szóló előzetes jelentését.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja