When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A vadállatok kétharmada a kihalás szélén van

Évről évre egyre több vadállat kerül a kihalás szélére.

A vadállatok kétharmada a kihalás szélén van

A World Wildlife Fund nemrég megjelent beszámolója szerint, az állatvilág helyzete elég drámaian fest. 1970-től 2014-ig emberi tevékenység miatt gerincesek: halak, madarak, kétéltűek, hüllők és emlősök háromötöde pusztult el. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor hamarosan eltűnik a Föld színéről az állatvilág kétharmada. Ez azt jelenti, hogy évente a fauna képviselőinek két százaléka tűnik el.

„A biológiai sokszínűség továbbra is csökken, hamarosan eltűnik minden élőlény körülöttünk” - mondta Marco Lambertini - az alapítvány vezérigazgatója.

„A vadállatok populációjának csőkenése egyre veszélyesebb méreteket ölt, erőfeszítéseink nem hozzák a kívánt eredményt, azok pedig, akik ezért felelősséggel tartoznak, nem tesznek semmit. Ha nem változik a helyzet, 2020-ra az állatvilág 67%-ra ritkul”- figyelmeztetett a férfi.

A tudósok szerint különösen nagy kárt szenvedtek az édesvízi gerincesek, az ő számuk átlagosan 81%-ra csökkent, a szárazföldi fajok száma pedig 38%-ra csökkent.

Az orvvadászok miatt például, az afrikai elefántok száma 525 000-ről 415 000-re csökkent, a fókáké pedig 36%-ra.

Az állatok ilyen mértékű pusztulásához az élőhelyek degradációja, az erdők kiirtása, a mezőgazdasági területek növelése és az ásványi kincsek bányászata vezetett, Ne feledkezzünk meg a mértéktelen halászatról, vadászatról és a környezetszennyezésről sem.

Ezekből az adatokból kiindulva – az emberiség nagy veszélynek van kitéve, és ebben egyedül, csak önmagát hibáztathatja.

Korábbi cikk: A környezetvédelem veszélyes feladat

Ez érdekelni fogja