When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: Szent Orsolya napja

Jeles napok októberben: október 21. Szent Orsolya napja.

Jeles napok: Szent Orsolya napja

Ki is volt Szent Orsolya? A legendának több változata ismeretes.

Az egyik szerint, Orsolya brit királylány volt, az ötödik században élt, buzgó keresztény családban nevelkedett. Nem érdekelték a földi javak, még szüzességi fogadalmat is tett. A szomszédos király azonban megkérte a kezét a fia számára. A lány sokat sírt és imádkozott, mert nem akart élni a lehetőséggel. Álmában egy angyal vigasztalta és mondta meg a megoldást, azt hogy kérjen három év haladékot. Orsolya tizenegyezer társnőjével római zarándokútra indult, bejárták a szent helyeket, majd a pápa áldásával, visszaindultak a hazájukba. Mire Kölnhöz érkeztek a hun seregek megtámadták a hajójukat ,Orsolya pedig kereszt zászlójával a kezében kiáltotta társai felé: „Testvéreim, győzedelmeskedjünk a halálon, lelkünk, testünk tisztán jelenjen meg Isten színe előtt.”

Népi megfigyelések szerint: Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást.

A tapasztalat szerint, leginkább ez a nap árulja el, milyen lesz a tél. Ha Orsolya napján szép az idő, karácsonyig így is marad.

Hasonló bejegyzés: Jeles napok: Szent Lukács Evangélista napja

Kibővített naptárak szerint Orsolya, Celina, Cettina, Hilár, Hilárion, Hiláriusz, Ilárion, Kende, Klementina, Kolombina, Larion, Laurent, Orsi, Orsika, Szelina, Ursula, Urszula, Viátor, Zelina, Zeline, Zelinke, Zselyke, Zsolt névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja