When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Miért nem ütköznek össze soha a madarak a levegőben?

A madarak mindig elkerülik egymást még akkor is, ha látszólag összeütközéshez vezetne a röppályájuk.

Miért nem ütköznek össze soha a madarak a levegőben?

Ausztrál kutatók kiderítették, hogy az egymás felé tartó madarak mindig jobb felé kerülnek és időnként a repülési magasságot is korrigálják.

A madaraknak évmilliók álltak rendelkezésre a repülési képességük tökéletesítésére, amely valóban lenyűgöző. Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói elhatározták, hogy kiderítik, hogyan sikerül elkerülniük az összeütközéseket még a zsúfolt rajokban repülő madaraknak is. Abban bíztak, hogy eredményeik felhasználhatók lesznek az emberi repülések elkerülésében is.

Hullámos papagájok az alagútban

A kutatók tíz hullámos papagájt választottak ki a kísérletekhez, és 102-szer röptették őket egymással szemben egy alagútban. A madarak egyszer sem ütköztek össze.

A papagájok mindig jobbra kanyarodással kerülték el a frontális ütközéseket, illetve néhány esetben a repülési magasság változtatásával oldották meg a helyzetet. Automata rendszerekben használnák a tapasztalatokat

„Ahogy a légi forgalom egyre zsúfoltabbá válik, egyre növekszik a nyomás megbízható automata rendszerek kidolgozására az emberes és az ember nélküli repülők irányításához" – mondta a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Mandyam Srinivasan.

„E feladat megoldásához van mit tanulni a természettől" – tette hozzá.

Hasonló cikk: Több tucat fekete seregély hullott Boszton utcáira

A madarak módszere meglehetősen egyszerűnek tűnik, de a kutatók úgy vélik, hogy a „jobbra tarts" szabály a magasságváltoztatással kapcsolatos vezérelvvel együtt hasznos lehet az ember nélkül repülők irányításában és a robotpilóta rendszerekhez.

Forrás: origo.hu

Ez érdekelni fogja