When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: Mihály napja

Jeles napok szeptemberben: szeptember 29. Mihály napja.

Jeles napok: Mihály napja

A katolikus hit szerint Szent Mihály egyike a 7 főangyalnak, a mennyei hadsereg nagy vezére, a túlvilágra költöző lelkek kísérője. Az Utolsó Ítéletkor ő mérlegeli az emberi cselekedeteket. Jelképe a mérleg és a kard, mely győzedelmeskedik minden gonosz felett, ő tehát az Utolsó Ítélet arkangyala. A világ végén pedig harcolni fog minden hívő keresztény lélekért, hogy az ne kerüljön a sátán hatalmába.

A magyar néphagyományban Szent Mihály ott van a haldoklók mellett, segítségükre van a távozásukkor a földi világból, átkíséri a lelkeket a túlvilágra. Ezért a halottakat szállító saroglyát Szent Mihály lovának nevezik.

Mihály napjától az időjárásban is fordulat következik be, az idő hidegebbre fordul. „Szent György vetkeztet, Szent Mihály öltöztet”, „Szent Mihály lova deres, behozza a telet.”, tartja a mondás, egy másik szerint pedig „Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér, ha dörög az ég, szép leend az ősz, de nagy tél következik”.

Dunántúlon ez a nap a gulyások ünnepe volt. A pásztorok ekkor térnek vissza a havasokról, a juhászok ilyenkor adják át a juhokat, kapják meg a bérüket. Az Alföldön ez a nap a szüret kezdő napja.

Kibővített naptárak szerint Mihály, Gábor, Gabos, Gábriel, Gabriella, Kapolcs, Mikes, Rafael, Ráfis névnapja van ezen a napon.

Hasonló bejegyzés:Jeles napok: Mária Szent Nevének ünnepe

Ez érdekelni fogja