When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Fukushima-1 területén magas koncentrációjú radioaktív céziumot regisztráltak

Magas koncentrációjú radioaktív céziumot találtak legalább tíz nagy gát alján, Fukushima prefektúrában, mintegy 45 km-re a Fukushima-1 atomerőműtől.

  A Fukushima-1 területén magas koncentrációjú radioaktív céziumot regisztráltak

A történtek miatt a japán Környezetvédelmi Minisztérium vizsgálatot indított. A vizet, amelyben a radioaktív céziumot találták, ívó vízként és mezőgazdasági célokra használták. Jelenleg az emberek egészségét nem fenyegeti semmi, ám ennek a lehetősége a jövőben fennáll.

A radioaktív anyagok mennyiségét illetően nincs semmilyen szabvány. Az összehasonlításhoz a földrakások és szemét tárolásánál megengedett maximumot veszik alapul. Ez 8 000 becquerel kilogrammonként. A gát aljában ez a mutató jelentősen nagyobb a megengedettnél. Például a Gambe gát aljában a cézium koncentrátum 64 439 becquerel kilogrammonként. Mindezek által a cézium koncentrátum az említett gátak víz felszíne egyikén sem magasabb az ivóvízben megengedettnél. A szakemberek szerint a radioaktív anyagot a patakok és erek hozhatták, amelyek azokon az erdőkön folynak keresztül, ahol még mindig nem végezték el a fertőtlenítő munkálatokat.

Korábban írtuk: Eltűnhet Európa legnagyobb temészetvédelmi területe

Ez érdekelni fogja