When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: Kisasszony, avagy Kisboldogasszony napja

Jeles napok szeptemberben: Szeptember 8. – Szűz Mária születésének napja.

Jeles napok: Kisasszony, avagy Kisboldogasszony napja

Kisasszony napja Magyarországon kedvelt búcsújáró nap. Asszonyok számára dologtiltó nap, ezen a napon főleg fonni tilos.

Valamikor régen az asszonyok együtt mentek ki a határba, úgy várták a napfelkeltét. Azt tartották, hogy az arra érdemes személy a felkelő napban megláthatja Szűz Máriát. Ha ezen a napon esett az eső, vagy felhős volt az ég, abból csapadékos vetésidőre következtettek.

Más legendák szerint Mária születésének napján keletkezett a hunyor, e növény gyökerének gyógyerőt tulajdonítottak. Más növények is kötődnek Mária nevéhez, menekülésekor hullatott könnyeiből lettek a gyöngyvirágok, hajából keletkezett az árvalányhaj.

Egyes vidékeken ezen a napon kezdték el vetni a gabonát, amelyet előző este kitettek a szabadba, hogy harmat essen rá. Így a hiedelem szerint „az Úristen szenteli meg”. Igyekeztek ekkorra a tyúkok alól a tojást begyűjteni, mert az tavaszig elállt, s megszedni a gyógyfüveket.

Ez a nap ellentétes napnak számít, mert amilyen az idő ezen a napon, annak az ellentéte következik be, a hegyvidéken úgy tartják, hogyha Kisasszony napján nem köszönt be fagy, akkor hosszú, meleg őszre számíthatunk.

Hasonló cikk: Jeles napok augusztusban: Szent Bertalan

Kibővített naptárak szerint Adrienn, Mária, Adorján, Adria, Adrián, Adriána, Adrianna, Adriel, Alán, Alen, Csobán, Enna, Irma, Koriolán, Néró, Nesztor, Szerafina, Szergiusz névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja