When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Veszélyben a Föld! Súlyos következményei lehetnek, ha nem vigyázunk vizeinkre!

A Természetvédelmi Világszövetség szeptember 10-ig tartó kongresszusának egyik fő témája az óceánok klímaváltozással kapcsolatos szerepe.

Veszélyben a Föld! Súlyos következményei lehetnek, ha nem vigyázunk vizeinkre!

A tudósok becslései szerint az üvegházhatás következtében létrejövő felmelegedés 93%-át az óceánok "nyelik el" - ez a folyamat már az 1970-es években beindult. Ha ez nem történt volna meg, akár 36 fokkal is melegebb lehetne a Földön, amely így élhetetlenné válna.

Ennek a védelemnek azonban ára van - ezt mutatja az a tanulmány is, amelyet 10 ország 80 tudományos munkatársa készített el, s tett közzé szeptember 5-én -írja a Le Monde.
A felmelegedés akár ötször gyorsabban is történhet, már ami a vizeket illeti, s ez nagy hatással van az ottani ökoszisztémára is - például az élőlények 10 földrajzi szélességgel is "odébb vándorolhatnak". - Hangsúlyozta Dan Laffoley, a Világszövetség egyik alelnöke s a tanulmány egyik fő szerzője.
Ez kihat a Föld lakosságára is, hiszen a húsfogyasztás 15%-a vízi élőlényekből történeik, s a forráskészlet 2050-re akár 20%-kal is csökkenhet. A Természetvédelmi Világszövetség egyik elsődleges célja, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét az óceánok, vizek fontosságára -ugyanis ha hanyatlásnak indulnak, a Föld óriási veszélybe kerül.

Forrás: blikk.hu

Ez érdekelni fogja