When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Verzasca, a kristálytiszta folyó – fotók

Verzasca, az abszolút átlátszó, kristálytiszta folyó Svájc helyeiben.

Verzasca, a kristálytiszta folyó – fotók

A Verzasca egy sebes sodrású folyó az azonos nevű Verzasca-völgyben a svájci Tessin kantonban. Elbűvölő színét a kristálytiszta vízben tükröződő muszkovit kristálynak köszönheti.

A 2864 m magas Pizzo Baronen ered, majd keresztül folyik a félkör alakú Vegorness-völgyön. A folyó mentén található első település Sonogno (918 m). Ezután déli irányba folyik egy mediterrán vegetációjú völgyön keresztül, Brionenal belefolyik az Osura. A völgy vége felé alpesi szegényesség uralkodik. Lavertezzoban található a kettős ívű Ponte dei Santi (tévesen Római hídnak is hívják). A középkorban terméskőből épült, középső tartópillére egy a Verzasca medrében lévő hatalmas gneisz-sziklán nyugszik. 1906-ban árvíz rombolta szét, 1960-ban újra építették. A híd körül a víz sodrása által kikoptatott sziklák természetes medencéket képeznek, ahol frissítő, de nem veszélytelen fürdésre is lehetőség van.

A Verzasca kedvelt hely kajakosok, kenusok, vadvízi evezősök és búvárok körében.

A Verzasca-völgy utolsó kilométereinél található a Vogorno-tó, a Verzasca felduzzasztott tava.

Korábbi érdekesség: A Halas-tó, vagyis Tengerszem – képgaléria

Ez érdekelni fogja