When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Szeptember – időjárási népi megfigyelések

Szeptember: Őszelő, Földanya, Szent Mihály hava.

Szeptember – időjárási népi megfigyelések

Az őszelő Egyed napjával kezdőik, egy népi mondóka szerint „Amilyen az Egyed-nap, olyan az egész hónap. Az időt kisasszonynapja négy hétre előre szabja. Mihálykor az észak, a keleti szél, sok havat és kemény telet ígér.”

A szeptember a régi római naptárban a hetedik hónap volt, (innen a megnevezése is, szeptem - hét), bár azóta a kilencedik hónap lett, nevét változatlanul megtartottuk. A hónap a csillagászat és a földművelés szempontjából is jeles hónap. Hiszen szeptember 22/23-án van az őszi napéjegyenlőség és egyben a csillagászati ősz kezdete is. Ez az időszak tulajdonképpen három részre osztódik:

1. Szeptember elsejével kezdődik a naptári ősz.

2. A lombhullató növények levelének elsárgulásával és az idő hidegebbre fordulásával kezdetét veszi a meteorológiai ősz.

3. A napéjegyenlőség napja pedig a csillagászati ősz kezdetét jelenti.

Népi megfigyelések szerint, hosszú őszre számíthatunk, ha nem esik harmat és a hónap elején sok hullócsillagot látunk. Hogyha másodszorra is kivirágzik az akác, kellemes, meleg őszre van kilátás. Bő termést hoz az elsején elvetett gabona, vagyis megkezdődik a rozs és búza vetése. Ha ezen a napon esik, szeles, csapadékos lesz az ősz.

További jeles napok :

  Szeptember 5. – Lőrinc napja.

  Szeptember 8. – Mária születésének napja, Kisasszony napja.

  Szeptember 12.-- Szűz Mária neve napja, Mária napja.

  Szeptember 15. – Hétfájdalmú Szűzanya emlékezetének napja.

  Szeptember 21. – Máté napja.

  Szeptember 29. – Szent Mihály napja.

Előző hónap: Augusztus – nyárutó, kisasszonyhava

Ez érdekelni fogja