When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok augusztusban: Szent Bertalan

Jeles napok: Augusztus 24. Szent Bertalan apostol napja.

Jeles napok augusztusban: Szent Bertalan

Bertalan apostol Jézus tizenkét apostolának egyike. A hagyomány ördögűző tulajdonságot tulajdonít neki. Örményországban szenvedett mártírhalált. Szent Bertalan ünnepe 1568-ban került be a római naptárba, augusztus 24-re.

Az Arany Legenda tudósítása és az Apokrif iratok szerint Bertalan előbb Itáliában, aztán Örményországban hirdette az evangéliumot. Itt lett Jézus vértanúja, Krisztus után 60 kőrül. A néphit szerint elevenen megnyúzták, majd lefejezték. A keresztény Rómában ő lett a gyógyítások égi pártfogója. A céhvilágban a szegedi szűcsök választották védőszentjüknek. A jászberényi csizmadiacéheknek is ő volt a patrónusa.

Michelangeló az Utolsó ítélet című képén ,ami a sixtusi kápolna oltárán látható, egyik kezében késsel, a másikban pedig önnön bőrét tartva ábrázolja Szent Bertalant.

Augusztus 24. a betakarítás, a szüret kezdete, az őszi szántás-vetés előkészületének a napja. Szent Bertalan nem csak a szűcsök és csizmadiák, hanem a szőlőhegyek védőszentje is. Ettől a naptól kezdve „Szent Bertalan, késével a szőlőfürtök lemetszésére, és az új bor szűrésére készül” – mondták a régiek.

A néphit Bertalan napját a kánikula és a nyár végét jelző egyben gyógyító és őszkezdő időszaknak tartja. A népi megfigyelések szerint, amilyen ez a nap, olyan lesz az ősz is.

Hasonló cikk: http://www.meteoprog.hu/hu/news/56702/

Kibővített naptárak szerint Bertalan, Albert, Alberta, Albertin, Albertina, Alicia, Aliz, Barta, Bartal, Bartó, Barton, Bartos, Báruk, Berzsián, Detre, Erzsébet, Jonatán, Mihaéla, Szilvánusz, Taksony névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja