When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az egész világot veszélyeztetheti a sárgaláz

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a vakcina hiánya miatt a sárgaláz nem fog megmaradni Afrika területén.

Az egész világot veszélyeztetheti a sárgaláz

A szörnyű vírus, mely ellen nincs gyógyszer, 2016-ban hatalmába kerítette egész Közép-Afrikát. A sárgalázzal először Angola lakosai találkoztak, ahol már 360 ember lett a szörnyű betegség áldozata. Júliusban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban valóságos epidémia kezdődött. A Save The Children jótékonysági szervezet arra figyelmeztet, hogy a sárgaláz hamarosan elterjedhet Európában, Ázsiában és Amerikában is.

A sárgaláz elleni oltás az egyetlen lehetőség, amely megakadályozhatja a globális tragédiát. Éppen ezért, a hét elejére tömeges védőoltást terveztek, 10 millió ember oltását Kinshasaban és környékén.

A mai nap a vakcina biztonsági tartaléka körülbelül 7 millió. Hogy a lehető legtöbb gyereket és szüleiket megvédjék, az orvosok a betegeknek az előírt adagegység ötödét fogják beadni. A sárgaláz elleni vakcina egész dózisegysége általában védelmet nyújt egy egész életre, de az említett adag védelme csak egy évre elegendő.

Korábban írtuk: Végleg eltűnhetne egy világjárvány

A vírus szúnyogcsípés által terjed, ami még veszélyesebbé és mozgékonyabbá teszi. Mostanra 500 regisztrált haláleset történt. A sárgaláz fő tünetei: az émelygés, gyengeségérzet, szédülés, fejfájás, sárgaság, izomfájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezet kijelentette, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, az emberek tömeges oltása segít a betegség terjedésének megfékezésében.

Ez érdekelni fogja