When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Augusztusi égbolt 2016: Perseidák, meteorraj

Perseidák és bolygók felvonulása az éjszakai égbolton.

 Augusztusi égbolt 2016: Perseidák, meteorraj

Az augusztus 11-ről 12-re virradó éjszaka különleges lesz. Nem csak a Perseidiákból származó csillaghullásnak lehetünk a tanúi, (egy óra leforgása alatt kb. 150 hullócsillagot láthatunk), ugyanezen az éjszakán rendez felvonulást négy égitest: a Hold, a Mars, a Szaturnusz és az Antares – a skorpió csillagkép legfényesebb csillaga. Részletesebben: Planetáris felvonulás: szabad szemmel is látható lesz

Augusztus első felében a Föld, a Swift-Tuttle (109P/Swift-Tuttle) üstökös repülési pályáján található, amikor a Swift-Tuttle üstökös megkerüli a Napot, törmelékes pásztát húz maga után. Majd a Jupiter gravitációs hatására némileg megváltozik a törmelékmező pályája, és közelebb kerül a földhöz, ezét lesz látványosabb a meteorraj augusztusban.

Egyes szakértők szerint az sem zárható ki, hogy a meteorraj csúcsaktivitása közben 150-tól 200 hullócsillagot is láthatunk óránként, ez kb. a duplája a szokásos mennyiségnek.

Ez érdekelni fogja