When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jégverés: az országban minden tizedik fürt szőlőnek annyi

Hatalmas károkat okoztak a hazai borvidékeken a júliusi viharok és jégesők. A HNT szerint 6000 hektár szőlőben okozott károkat az időjárás.

Jégverés: az országban minden tizedik fürt szőlőnek annyi

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa statisztikái alapján elmondható, hogy idén és jövőre is meglátszanak majd az előállított bormennyiségben a júliusi viharok. A szervezet az állami kárenyhítési rendszerben külön eljárást követel, és az agrártárcához fordul javaslataival - idézi az Index a Magyar Nemzet hírét.

A HNT kárfelmérése szerint a jégeső pusztítása Magyarország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát értintette, a kár Veszprém megyében volt. Ott egyes részeken a szőlő 50-80 százaléka ment tönkre. Vannak olyan területek, ahol még levél sem maradt a tőkéken.

Brazsil Dávid, a HNT főtitkára szerint az idei pusztítás a globális éghajlatváltozás következménye és váratlanul érte a termelőket.

A Földművelésügyi Minisztériumtól Czerván György államtitkár a hét elején a Kossuth rádióban elmondta, jelenleg 24 milliárd forint van félretéve a viharkárosult agrártermelők megsegítésére.

A szőlő- és bortermelők azt szeretnék elérni, hogy az alapon belül hangsúlyosabban jelenjenek meg érdekeik, ezért a HNT intézkedéscsomagot dolgozott ki. A szervezet szerint az időjárás változása miatt a jövőben is várhatók hasonlóan pusztító jégviharok. Brazsil Dávid szerint a szervezet egyetéert a kormánnyal, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, íhy országos jégelhárító rendszerre lenne szükség.

Forrás: www.boraszportal.hu

Ez érdekelni fogja