When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Regionális természeti katasztrófának minősítették a kárpátaljai jégverést

Regionális természeti katasztrófának minősítette a Kárpátalja egy részét sújtó júniusi jégverést az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ), a jégverés a végleges összesítés szerint több mint négymillió dollár kárt okozott.

Regionális természeti katasztrófának minősítették a kárpátaljai jégverést

A minősítéssel lehetővé válik, hogy az ukrán kormány a tartalékalapjából utaljon ki pénzt a jégkárok enyhítésére - közölte csütörtökön a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a Moskal.in.ua honlapján csütörtökön azt írta, a két héttel ezelőtti természeti csapás által a magánszektorban és szociális létesítményekben okozott károk következményeinek felszámolására Kárpátaljának 100,5 millió hrivnyára (4,02 millió dollár) van szüksége. A kárösszeg nagyságát a szakértői jelentések, költségszámítások és a portánként felvett jegyzőkönyvek alapján számították ki - közölte a megye első embere, és jelezte, hogy minden dokumentumot elküldtek a kormánynak, hogy dönthessen a károk tartalékalapból történő kompenzálásáról.

A jégesők Kárpátalja 37 településén pusztítottak. A legnagyobb károk a Nagyszőlősi járásban keletkeztek, ott 27 településen tarolt a természeti csapás.

Korábbi bejegyzés: A hőségriadók és áradások elérték Szibériát is

A térségben közel 7,2 ezer lakóházban és középületben keletkeztek súlyos károk, amelyeknek az enyhítésére a megyei és a járási önkormányzatok mindössze 2,5 millió hrivnyát utaltak ki. A katasztrófa sújtotta területen a kereskedők duplájára emelték az építőanyagok árát, a bankok pedig 28 százalékos kamattal kínálták hiteleiket a károsultaknak.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja