When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A hőségriadók és áradások elérték Szibériát is

Szibériában a júliusi átlaghőmérséklet 20-25 Celsius-fok között mozog – állítják a meteorológiai tapasztalatok. Ezekre viszont egyre kevésbé számíthatunk újabban.

A hőségriadók és áradások elérték Szibériát is

Melegrekordok dőltek meg több szibériai városban a hétvégén. A burjátföldi Ulan-Udében 33,8 fokot mértek, Krasznojarszkban és Irkutszkban pedig 6 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. A hőség Szibéria leghidegebb köztársaságára, Jakutföldre is lecsapott. Mindenki úgy hűsítette magát, ahogy tudta. A legtöbben a közeli vízpartokra menekültek, a szemfüles gyerekek pedig a települések kútjainál játszottak.

Azonban a meleg csak az egyik megnyilvánulása az időjárási anomáliáknak – számolt be a The Siberian Times. Ahol nem a levegő után kapkodtak, ott az esernyőket és a gumicsizmákat keresték lázasan a szibériaiak. Hatalmas zuhék sújtották például Novoszibirszket, az Altájt, Kemerovót és Omszkot.

Az amúgy fagyos pusztaságairól híres óriási terület legnagyobb reptere, a novoszibirszki Tolmacsevo úgy beázott, hogy manuálisan kellett beregisztrálni ez egyes járatokra. Omszk Laptyeva utcája pedig tengerré vált, amelyben elmerült egy autó.

A jelenség nem számít már újnak. Többször számoltunk már be mi is hirtelen lezúduló gyilkos nyári záporokról és húszfokos októberekről Szibériából. Úgy látszik, a klímaváltozásnak semmi sem szent, Oroszország hatalmas hideg területeit sem kíméli.

Forrás: globoport.hu

Ez érdekelni fogja