When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Javul az ózonréteg állapota

Az Antarktisz felett gyógyulófélben van az ózonréteg.

Javul az ózonréteg állapota

Több évtizeddel az atmoszférát szennyező anyagok fokozatos kivonását illető megállapodás után javulás észlelhető az ózonréteg állapotát illetően.

A közelmúltban végzett tanulmányok eredményei szerint 2000-től 2015 szeptemberéig az ózonlyuk 4 millió km2-rel csökkent.

Susan Solomon, a Massachusetts Institute of Technology atmoszférikus vegyésze, a Science magazinnak adott interjújában ezt az eseményt nagy meglepetésnek nevezte. „Nem is feltételeztem, hogy ez ilyen hamar megtörténik”- mondta.

Az ózonlyukat először az ötvenes években fedezték fel. Rekord nagyságát 2015 októberében érte el. Susan Solomon és kollégái megállapították, hogy ez a chilei Calbuco vulkán kitörése miatt történt.

A helyreállás általános tendenciája akkor lett nyilvánvaló, amikor a tudósok kielemezték a műholdak, földi eszközök és meteorológiai ballonok szeptemberben végzett méréseit és nem az októberit, amikor az ózonlyuk általában rekord méreteket mutat.

„Úgy gondolom, hogy a tudósok, engem is beleértve, túlságosan októberre összpontosítottak, amikor az ózonlyuk nagysága amúgy is óriási – mondta S.Solomon. – Az októberi képbe számos körülmény avatkozik bele, például meteorológiai változások”.

Korábbi bejegyzés: A globális felmelegedés összefüggésben van az élelmiszerhulladékkal

Tanulmányok az ózonlyuk helyreállását azzal magyarázzák, hogy „továbbra is folyamatosan csökken a légköri klór az atmoszférában, ami a klórozott szénhidrogénből jelenik meg”, más szóval, csökken a levegőbe kibocsájtott vegyi anyagok mennyisége, amelyek a száraz tisztítástól, hűtőszekrényekből, hajlakkok és egyéb aeroszolokból kerülnek a levegőbe.

1987-ben a világ államfőinek többsége aláírta a Montreali Jegyzőkönyvet, amely megtiltja a légkörre káros anyagok használatát.

„Biztos vagyok abban, hogy az általunk megtett lépések segítik Földünket a gyógyulásban” - foglalta össze S. Solomon.

Ez érdekelni fogja