When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: Szent Iván napja

Jeles napok júniusban: június 24, Szent Iván napja, azaz Keresztelő Szent János emléknapja.

Jeles napok: Szent Iván napja

A június 23-áról 24-re virradó éjszakát Szent Iván éjszakájának nevezik. A történészek szerint ez a legpogányabb ünnep, pedig Keresztelő Szent János, Jézus megkeresztelőjének az emléknapja (Magyarországon a délszláv hatásra az Iván változat honosodott meg).

Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, országszerte a kultikus tűzgyújtások ideje. A tűz a pogány hagyományban napszimbólum, ezzel kívánták elősegíteni a nap megújhodását. A tűzgyújtás szimbolizálja a megtisztulást is. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy védelmet nyújt a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést. A keresztény egyház az V. századtól jegyzi Szent János ünnepét, a pogány hagyományra visszavezethető tűzgyújtást az egyház liturgiájába átültetve megszenteli a tüzeket.

Korábbi bejegyzés: Margit nap

A skandináv és balti népeknél (talán a zordabb időjárásnak köszönhetően) Szent Iván éjszakája valódi, ma is élő ünnep, hiszen azon az éghajlaton egyébként is rövid nyár beköszönte igazi örömet jelent mindenkinek. Manapság is sok helyen lobbannak fel a máglyák Szent Iván ünnepén, általában valamilyen magaslaton, hogy minél messzebbre látszódjon. A fiatalok ezen az éjjelen keresik a páfrány virágját, a hiedelem szerint ezen az egyetlen éjszakán virágzik és aki megtalálja, egész életében boldog és gazdag lesz.

Kibővített naptárak szerint Iván, Bajnok, Beáta, Héra, János, Levéd, Levedi, Levente, Perenna névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja