When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hogyan viselkedjünk viharban

Hasznos tanácsok viharos időre, mit szabad és mit nem!

Hogyan viselkedjünk viharban

Itt a nyár, ilyenkor az emberek több időt töltenek a szabadban, kirándulnak, kempingeznek és a jó idő nem mindig bizonyul tartósnak. Előfordulhat, hogy kirándulás közben meglep a vihar, ami bizony nagy veszélyt rejt magában ha nagy magasságban tör ránk és nem tudunk időben biztonságos menedéket nyújtó helyet találni. Az emberek gyakran nem is tudják, hogyan kell viselkedni, ha viharba kerülnek, amiért gyakran tartós egészségkárosodással vagy akár az életükkel kell fizetniük.

Viharról akkor beszélünk, ha a mennydörgés és villámlás erős széllel párosul. A hegyekben a vihar szinte a semmiből is keletkezhet. A vihar akkor a legveszélyesebb, ha a mennydörgés és a villámlás között nagyon kevés idő 6-15 másodperc telik el. Ez azt jelenti, hogy a villám kevesebb, mint 2-5 km-re csapott le.

Korábbi bejegyzés: Nagyon szép villámcsapás - videó

Mi a teendő vihar esetén?

A lehető leghamarabb hagyjuk el a hegygerincet, a közelgő viharral ellentétes oldalon. Menjünk le legalább 100 méterrel a gerinc alá. Lehetőleg törmelékes kőzettel borított helyet keressünk, ott a talaj és a testünk közé helyezzünk valamilyen szigetelő anyagot (magyarul, üljünk a hátizsákunkra vagy a mászókötélre). Legjobb, ha fejünket a térdünk közé hajtva ülünk. Ne üljünk sziklafalhoz közel.

Akár a hegyek között, akár nagyobb nyitott térségen ér a vihar, kapcsoljunk ki minden nálunk lévő elektromos készüléket mobiltelefont stb.). Ne keressünk menedéket magányos fák alatt, ne várjunk védelmet az erdő fáitól. Ha mégis fák közelében találtunk menedéket, mindenképpen alacsony fát keressünk és ne álljunk közvetlenül a fa törzse mellé, semmiképpen ne érintkezzünk vele. Ne hasaljunk a földre, hiszen így nagyobb testfelületünk van kitéve a természeti hatásnak. Kerüljük a nyílt térségben való gyors mozgást, mert ha nincs a közelben kiugró magas pont, megnő a kockázata annak, hogy villámcsapás ér minket. Maradjunk távol a vízfelületektől, mert mint tudjuk, a víz kiváló elektromos vezető.

Korábbi bejegyzés: Nagyon félelmetes vihart vettek videóra

Ez érdekelni fogja