When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: június 8. Medárd nap

Jeles napok júniusban: június 8-a, Medárd napja, a hónap legismertebb időjárásjósló napja.

Jeles napok: június 8. Medárd nap

Szent Medárd szent életű püspök volt, akinek emléknapját június 8-án tartja a keresztény egyház. Nevéhez sok időjárási jóslás is fűződik.

Medárd (456-545) június 8-án nemesi családban született. Apja a frank Nectardus, anyja a gall-római Protagia volt. Már gyermekkorában kitűnt társai közt intelligenciájával és vallás iránti érdeklődésével. Tanulmányait Saint Quentin, Vermand és Tournai városokban végezte. Amikor püspökké szentelték, még csak 33 éves volt, az egész élete során nagy tiszteletnek örvendett.

Szent Medárdot már életében is számos legenda övezte, az egyik még a szent gyermekkorához kötődik, e legenda szerint a kisfiút egy kiterjesztett szárnyú sas óvott meg a szakadó esőtől. Egy másik legenda szerint, az édesapja kedvenc lovát odaajándékozta egy parasztnak, aki elvesztette a sajátját. Az ezt követő zuhogó esőben mindenki bőrig ázott, egyedül Medárd maradt száraz, mert a felette megjelenő óriási sas kiterjesztett szárnyával megóvta őt az esőtől.

Hasonló bejegyzés: Jeles napok: Gyermeknap

A Medárd naphoz különös szokások kötődnek, ezek egyike, hogy ezen a napon nem szabad fürdeni sem tóban, sem folyóban, mert a vízi király és szellemek elvehetik a fürdőző életét. Máshol szerencsétlen napnak tartották, mert állítólag ezen a napon kezdődött az özönvíz. Mai napig azt tartják, ha Medárd napján elered az eső, akkor negyven napig esni fog. Még egy hiedelem így szól:"Medárd napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza".

Egyes vidékeken úgy tartják, ha Medárd napja meleg, és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.

Hasonló bejegyzés: Június – Nyárelő hava

Kibővített naptárak szerint Medárd, Aglent, Ágnes, Agnéta, Helga, Elga, Ellák, Helma, Helza, Hulda, Izabel, Izabell, Kalipszó, Kalliopé, Kerubina, Méda, Medárda, Tas, Viliam, Vilmos, Zaránd, Záred névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja