When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hollandia elsüllyed, a folyamat visszafordíthatatlan!

Az ország egyes területei évi 20 milliméteres gyorsasággal süllyednek.

 Hollandia elsüllyed, a folyamat visszafordíthatatlan!

Hollandiában a kőzet visszafordíthatatlan süllyedéséről adtak hírt a tudósok, ez a folyamat a terület elárasztásához vezethet. Ezt a tényt alátámasztotta a Sentinel-1 műhold felvétele is.

A szakértők radarfelvételek felhasználásával összeállítottak egy térképet, Hollandia kőzeteinek süllyedéséről. A tanulmányban 2014 novemberétől 2016 áprilisáig készült felvételeket és 2,6 millió ellenőrző ponton készült referencia méréseket használtak fel. A Holland tudósok véleménye szerint, a műhold által készített felvételek segítenek a kőzet változásainak megfigyelésében és megfelelő óvintézkedések megtételében.

A térkép azt mutatja, hogy Hollandia néhány területe, többek között az Ijsselmeer-tó partvidékének nyugati része és Groningen városának keleti része 20 milliméteres sebességgel süllyed évente. Ez a tendencia azt jelenti, hogy ezeket a területeket az elsüllyedés visszafordíthatatlan veszélye fenyegeti.

„A tengerszint alatt élő népek számára a Föld felszín változásai egzisztenciális fontossággal bírnak” - mondta Ramon Hanssen a Delft Műszaki Egyetem munkatársa.

Korábban írtuk: Világörökség létesítményeket veszélyeztet a klímaváltozás

Ez érdekelni fogja