When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: május 25

Jeles napok májusban: május 25. Orbán, a negyedik fagyosszent napja.

Jeles napok: május 25

Május 25-én Orbán napját ünnepeljük! Az ünnep a nevét 1. Orbán pápáról kapta, aki isz. II.- III. században élt és állt a katolikus egyház élén, később szenté avatták. Személyének érdekessége, hogy a görög-keresztény egyház is szentjei közt tartja számon, mindkét egyházon belül nagyon népszerű.

Szent Orbánt többen is védőszentjüknek tartják, elsődlegesen a szőlőművesek és kocsmárosok. Azt tartják, hogy Orbán napja az utolsó olyan nap,amikor még olyan hidegre fordulhat az idő, hogy akár fagykárok is keletkezhetnek az éppen virágzó szőlőben. Ezért kapott Orbán napja különösen fontos szerepet a bortermés megbecslésében.

Ehhez a naphoz a bortermés megjóslásán kívül még időjárási megfigyelések is társulnak. Ezek egyike, hogyha Orbán napján esik az eső, akkor az ősz is esős lesz, ha viszont napsütéses május 25-e köszönt ránk, akkor hosszú, meleg őszre számíthatunk.

Az ország több pontján is az volt a szokás, hogy Orbán napján a háziasszonyok először a tűzhelyről, majd pedig a házból is szimbolikusan kikergették Orbánt, ezzel biztosítva, hogy véglegesen vége legyen a hidegnek. Egy másik hiedelem szerint Orbán volt az, aki május végén bosszúból, egy nagy zsákból kiengedi a legyeket, amelyek hatalmas mennyiségben térnek vissza az emberek bosszantására.

Hasonló bejegyzés: május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének a napja.

Kibővített naptárak szerint Orbán, Bagita, Bársonyka, Bedecs, Bedő, Csatád, Gergely, Gergő, Gerő, Györe, György, Györk, Györke, Madlen, Madléna, Magda, Magdaléna, Magdó, Magdolna, Mahália, Márk, Márkus, Marléne, Megara, Szofi, Szófia, Urbána, Zsófi, Zsófia névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja