When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Pünkösd története és hagyományok

Májust Pünkösd havának nevezik.

Pünkösd története és hagyományok

Májust Pünkösd havának nevezik, bár maga az ünnep nem esik mindig ugyanarra a napra, ugyanis mozgó ünnep. Húsvét utáni ötvenedik napon ünnepeljük, innen ered a neve is (görögül pentekosztész).

Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A bibliai történet szerint az apostolok épp aznap gyűltek össze, majd hirtelen hatalmas zúgás és szélvihar támadt, s lángnyelvek alakjában a Szentlélek leszállt a tanítványokra. Péter prédikálni kezdett, a beszédére sokan felfigyeltek, követték, tulajdonképpen ekkor alakult meg az első keresztény gyülekezet, így Pünkösdkor az egyház születésének napját is ünnepeljük. Ezen a napon, sok helyen búcsújárást tartanak. A legismertebb búcsújáróhely Csíksomlyó, amely mára összmagyar zarándokhelyé vált.

Hasonló bejegyzés: A Húsvét története

Legismertebb pünkösdi hagyományunk a pünkösdi király választás. A királyt lovasversenyeken választották, néhol egyéb erőpróbáknál is helyt kellett állni. A királyság ugyan csak egy évig tartott, ám ez alatt az év alatt minden lakodalomra és mulatságra hivatalos volt, a kocsmában ingyen ihatott.

A pünkösdi hagyományok közé tartozott a párválasztás is, ilyenkor a falvakban bálokat szerveztek. Az udvarlási szokások közé tartozott, hogy a legény Pünkösd hajnalára a leány ablakára pünkösdi rózsát tett vagy mátkatálat küldött a választottjának.

Pünkösdkor a házakra, kerítésekre zöld ágakat tettek, hogy távol tartsák a gonosz, ártó szellemeket.

2016-ban pünkösd ünnepe május 15-re esik.

Ez érdekelni fogja