When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Áldozócsütörtök ünnepe

Áldozócsütörtök – Urunk mennybemenetelének ünnepe.

Áldozócsütörtök ünnepe

Húsvét után negyven nappal, Áldozócsütörtökön, Urunk mennybemenetelét ünnepeljük. AZ Újszövetség tanítása szerint ezen a napon a feltámadt Jézus mintegy utolsó találkozásként elbúcsúzik az apostoloktól, küldetést bíz rájuk, mivel e-világi megjelenései megszűnnek, megígéri, hogy elküldi a Szentlelket, majd felemelkedett a mennybe. Krisztus mennybemenetele tulajdonképpen az Ő felmagasztalását és megdicsőülését jelenti. Jézus azért emelkedett a mennybe, ment vissza az Atyához, hogy végre lelkileg felnőttekké váljunk.

Krisztus mennybemenetele még egy fontos dologra irányítja rá a figyelmünket. Mivel alászállt a poklokra és fölment a mennybe, ezzel tulajdonképpen megmutatta az embereknek a követendő utat. Ez az alázat és a szeretet útja.

Népi szokások Áldozócsütörtökön

Ezen a napon sok helyen körmenetet tartanak, a nép délután 1 órakor körmenettel, olvasót imádkozva, kiment a búzavetésekhez a határba. Helyenként déli harangszókor kint a szabad ég alatt imádkoztak, hitük szerint ilyenkor az imájukat maga az égbe szálló Krisztus viszi az Atyaisten trónusához. Protestáns német asszonyok régebben áldozócsütörtökön, kora hajnalban kimentek a Dunához és megmosakodtak benne, hogy egészségesek legyenek. Ebből a vízből orvosságul is eltettek. Az ezen a napon szedett orvosi füveket különösen hatásosnak tartották.

Hasonló bejegyzés: A Húsvét története

Ez érdekelni fogja