When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

30 éve történt a Csernobil katasztrófa

30 év telt el a Csernobili katasztrófa óta.

30 éve történt a Csernobil katasztrófa

1986. április 26. örökké emlékezetes marad, nemcsak egy ország, de az egész Európa számára. Ezen a napon örökre az emberek agyába vésődött egy város, Csernobil neve.

A Kijevtől 130 kilométerre található erőműben 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor a négyes blokk reaktorát két robbanás vetette szét, felszakítva az épület tetejét és lerombolva a falait. Védőépületek hiányában radioaktív hulladék hullott az akkor még Szovjetunió nyugati részére, Európa más területeire és az USA keleti részére is. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország hatalmas területei szennyeződtek be. A radioaktív hulladék kb. 60% Fehéroroszországra hullott, 200 000 embert kellett kitelepíteni.

A vizsgálat kiderítette, hogy a katasztrófát a reaktor tervezési hibája és egy nem engedélyezett kísérlet okozta. Az akkori vezetés abban reménykedett, hogy csak a „baleset” híre tudódik ki és csak akkor ismerték el a robbanást, amikor a svédek magas radioaktív értékeket mértek és magyarázatot követeltek.

A nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint a balesetnek 56 közvetlen halálos áldozata volt, mintegy 600 embert ért erős sugárzás és legalább 4000 haltak meg rákbetegségben. A két legelső áldozat, Alekszej Ananenko és Valerij Bezpálov volt, akik lemerültek az atomreaktor négyes blokkjának vízgyűjtőjébe és leengedték a „pokol tavát”, megmentve ezzel több ezer ember életét.

A hírek szerint a két hős a merülés után még egy hétig élt. A holttestüket a belőlük áradó erős sugárzás miatt lehegesztett fémkoporsóban temették el.

A tragédia még tart, de mára már egy 105 méter magas fémszarkofág védi a Nukleáris Központot és már turistautakat is szerveznek a szellemvárosba.

Ez érdekelni fogja