When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: április 24.

Jeles napok áprilisban: április 24. Szent György napja.

 Jeles napok: április 24.

Április 24. Sárkányölő Szent György napja, aki már évszázadokon át lovagok, lovas katonák, vándorlegények, fegyverkovácsok, cserkészek patrónusa.

Szent György Kappadokiából származott, a római hadsereg magas rangú katonatisztje volt. A legenda szerint legyőzte a sárkányt, amely egy tóban élt a líbiai Silena város közelében és akinek naponta egy embert kellett feláldozni. György volt az áldozatul kiszemelt királylány megmentője. E hőstett hatására a környékbeliek, akik még pogányok voltak, megkeresztelkedtek. Hiába volt György hős, hite miatt mégis börtönbe vetették, itt megjelent Krisztus és megjósolta hét évig tartó szenvedéseit. Szent György 303 táján halt vértanúhalált.

1318-ban Károly Róbert megalapította a Szent György vitézek lovagrendjét, amelynek kötelessége volt az egyház védelme. A rendnek 50 tagja volt, jelvényük fehér mezőben piros kereszt.

Hasonló bejegyzés: Április 5. Szent Vince napja.

Magyarországon, a néphagyomány ettől a naptól számolja az igazi tavasz kezdetét, ez az állatok kihajtásának első napja és egyben gonoszjáró nap is, amikor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak. Hogy távol tartsák őket, tüskés vagy nyírfaágakat tűztetek a kerítésbe. Szent György napján a pásztorok kisöpörték az istállót, füstöléssel igyekeztek a jószágtól távol tartani a rontást.

A néphit szerint ezen a napon érdemes földbe rejtett kincsek után kutatni.

Ezen a napon vetették el a babot, kukoricát, uborkát. Úgy vélték, ha Szent György napján megszólalnak a békák, az korai nyarat jelent. Máshol a Szent György nap előtt megszólaló békák száraz, esőtlen nyarat jövendöltek. Magyar nyelvterületen a Szent György nap előtti mennydörgés bő termést jósolt.

Hasonló bejegyzés: Április – Szent György hava

Kibővített naptárak szerint György, Baján, Bebóra, Becse, Boján, Bojána, Bojta, Bojtorján, Bonifác, Bónis, Csaba, Csobád, Debóra, Edbert, Egbert, Egberta, Egmont, Egon, Fidél, Fidélia, Gaszton, Gyöngyvirág, Györe, Györgyi, Györgyike, Györk, Györke, Honóriusz, Hunor, Hümér, Kardos, Kászon, Melióra, Melissza, Melitta, Nefelejcs, Sába, Sebő, Simon, Sion, Vajta, Vata névnapja van ezen a napon.

Ez érdekelni fogja