When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Összefüggés a japán és az ecuadori földrengés között

A Japánban és Ecuadorban történt pusztító erejű földrengések véletlen egybeesés vagy összefüggésben lehetnek egymással?

Összefüggés a japán és az ecuadori földrengés között

Pár nap különbséggel, nagy erejű földrengés rázta meg Japánt és Ecuador partvidékét. Bár ez a két ország elég távol van egymástól (15 ezer km), a földrengések nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ez egy bonyolult helyzet és egyáltalán nem világos, hogy van-e összefüggés a két hatalmas erejű földrengés között. A 2004-es Szumátrai nagy erejű földlökések után megváltozott a földmozgások gyakorisága és intenzitása a San Andreas törésvonal mentén. A legutóbbi esetben a két földrengés, két egymástól távol eső régióban történt. A legvalószínűbb feltételezés az, hogy az első földmozgás hatalmas energiája egy földrengésre hajlamos területre érkezett, így lökést adott a bekövetkezendő eseményeknek. Mindazonáltal ez csak egy hipotézis. Még nehéz lenne megmondani, van-e tényleges összefüggés a Japánban és Ecuadorban történt szeizmikus tevékenység között.

További hírek: Ecuadori földrengés: jelentősen nőtt az áldozatok száma

földrengés

A szeizmológusokat most az aggasztja, hogy Japán és Ecuador területein, ahol a pusztító erejű földrengés volt, néhány aktív vulkán is található. Ezeken a vulkánokon kitörés várható, mivel a földlökések felrázhatták a magmát az óriások belsejében. Azon kívül az is aggodalomra ad okot, hogy a mély repedések miatt, amelyek a földmozgáskor keletkeztek, tengervíz kerülhet a magmába, ami hatalmas robbanásokhoz vezethet.

Előzmények: Földrengés Ecuadorban: 77 ember meghalt, 588 megsérült

Ez érdekelni fogja