When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Támadnak a kullancsok!

Támadnak a kullancsok! Hogyan védekezzünk?

Támadnak a kullancsok!

Eljött a várva várt tavasz, hét ágra süt a nap, nyílnak a virágok, zümmögnek, döngicsélnek a méhek, vidáman csiripelnek a madarak, egyszóval ébred a természet és vele együtt sajnos a kullancsok is. Míg korábban ezekkel a kellemetlen vérszívókkal inkább az erdőkben és mezőkön találkozhattunk, az utóbbi időben egyre több van belőlük a városok parkjaiban is, ami szerfelett kellemetlen, mert nemcsak az emberekre jelentenek veszélyt, hanem házi kedvenceinkre is. Lyme kór, agyhártyagyulladás, babézia – ez csak néhány betegség azok közül, amit ezek a rovarok okozhatnak. A problémát az is súlyosbítja, hogy a szúnyogokkal ellentétben a kullancsok irtására nem nagyon koncentrálnak.

kullancs

Hol találkozhatunk leggyakrabban kullanccsal?

Sajnos most már mindenfele előfordulnak, kertben, parkban, a fővárosi Népligetben és a Városligetben is. Kedvenc helyük általában a füves, gazos területek, árnyas erdők, vízparti területek. Gyorsan szaporodnak, és az állatok is könnyen továbbviszik ezeket a parazitákat.

A telet és a nyarat, amikor nagy a meleg, a föld alatt vészelik át, tavasszal és ősszel a legaktívabbak, de enyhe a télben és hűvös nyárban is aktívak maradhatnak. A magas fűben vagy bokrokon várnak áldozataikra, ami lehet melegvérű állat vagy ember.

kullancs

Mit tehetünk ellenük?

Semmiképpen ne menjünk kirándulni rövidnadrágban vagy mélyem kivágott, pántos felsőben, mert ezzel jelentősen megkönnyítjük a vérszívók dolgát. Viseljünk hossz nadrágot, használjunk rovarriasztó vagy rovarirtó szereket, lehetőség szerint kerüljük el a csalitos, magas fűvel benőtt helyeket. Kirándulás után vizsgáljuk meg a magunk és házi kedvencünk testét.

Ha az övintézkedések ellenére mégis ránk talált a parazita, a lehető leghamarabb távolítsuk el egy szemöldökcsipesz vagy a gyógyszertárban beszerezhető kullancskanál segítségével. Ne kenjük vagy fújjuk be a rovart semmivel és ügyeljünk, hogy ne nyomódjon meg a potroha. A kullancsot a bőrhöz lehető legközelebb megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el.

kullancs

Korábbi bejegyzés: Hogyan kerülhetjük el a tavaszi meghűlést

Ez érdekelni fogja