When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: március 25

Jeles napok márciusban: március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Jeles napok: március 25

Március 25-e jeles nap a magyar néphagyományban a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ez a nap a szemzés, oltás napja.

A göcseji archaikus néphit szerint azt a fát, amit ezen a napon oltanak be, nem szabad kivágni vagy letörni, magától kell, hogy elpusztuljon. Ha mégis kivágnák, akkor vér fog folyni belőle. Igen jó viszont az ilyen fáról oltani, mert ezeken az oltásokon áldás lesz.

Vannak vidékek, ahol Boldogasszony napján a gazda kitárja az istálló ajtaját, így hívogatja a fecskéket, Isten madarait, mert az öregek hite szerint az istállóban fészkelő fecskék felérnek egy tűz elleni biztosítással.

Egyes területeken azt tartják, hogy az ezen a napon elfogyasztott bor vérré válik az emberben.

A katolikus egyház ezen a napon emlékezik meg az „angyali üdvözletre”, vagyis arra a napra, amikor Gábriel arkangyal megvitte Názáretbe, Máriának, a megtestesülés örömhírét. Az ünnep kialakulásában fontos szerepet játszott Jakab ősevangéliuma, miszerint a világ teremtése, Jézus fogantatása és kereszthalála ugyanarra a napra, március 25-re esik.

A néphagyomány szerint az az asszony, aki ezen a napon érintkezik a férjével, biztosan áldott állapotba kerül.

Hasonló bejegyzés: Jeles napok: március 19. és március 21.

Kibővített naptárak szerint Irén, Írisz, Ancilla, Annunciáta, Cézár, Ders, Derzs, Ernák, Ernye, Humbert, Iréne, Irnik, Isméria, Izméne, Jernő, Kristóf, Krisztofer, Lúcia, Málna, Mandula, Mária, Marinella, Mátka, Umbertó névnapja van ma.

Ez érdekelni fogja