When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Óraátállítás 2016: mikor kell átállítani az órákat

Óraátállítás 2016-ban, mikor kezdődik a nyári időszámítás, mikor kell az órákat átállítani.

Óraátállítás 2016: mikor kell átállítani az órákat

Március 27-én hivatalosan is véget ér a tél, ekkor kezdődik a nyári időszámítás. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

Bár a cél az energiatakarékosság volt, most ez már nem egészen így van, mert fogyasztói társadalmunkban az egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt, több energiát fogyasztanak, mint amit a világításon megtakarítanak.

Vannak viszont előnyei is. Több időt tölthetnek a szabadban azok, akik munka után szeretnének kirándulni, strandolni, kikapcsolódni. Több időt jut a kerti tevékenységekre is. Az előnyök közé sorolható az is, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökken a közúti balesetek száma.

Az óraátállítás, vagyis nyári időszámítás ötlete már elég régi keltű. Lényegében arra irányul, hogy a társadalom működése jobban igazodjon a Nap járásához, ami nyáron hosszabb napokat eredményez.

Korábbi bejegyzés: Mikor lesz a tavaszi napéjegyenlőség 2016-ban

Benjamin Franklin vetette fel először a nyári időszámítás ötletét még 1784-ben, a modern kori óraátállítást George Vernon Hudson javasolta 1895-ben, bár ő 2 órás átállítást javasolt.

Magyarországon 1980-ban vezették be újra az óraátállítást, villamos energia megtakarítás céljából.

2016–ban a nyári időszámítás március 27-én kezdődik és hajnali 2 órakor kell az órát egy órával előbbre állítani.

A téli időszámítás október 30-án veszi kezdetét.