When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: március 19. és március 21.

Jeles napok márciusban: március 19. József napja és március 21. Benedek napja.

Jeles napok: március 19. és március 21.

Március 19. József napja kiemelkedő jeles nap szokásokban, hiedelmekben való bősége miatt. Hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot”, valamint ezen a napon érkeznek meg a téli időszakot melegebb éghajlaton töltő fecskék, ezért a gyermekek száján forgó mondóka: „Fecskét látok, szeplőt hányok.”A gólyák is ilyentájt érkeznek vissza. Ekkoriban serked ki újra a fű – „József napja után már kalapáccsal sem lehet visszaverni a földbe”, tartja néhány helyen a szólás –, és a marhákat ezen a napon kezdik el kihajtani a legelőkre.

József napján célszerű a fokhagyma, a krumpli és a kapor elültetésével foglalkozni, miközben nem árt sűrűbben felnézni az égre, ha ugyanis József napján szivárvány jelenik meg az égen, akkor a sávjaiból a termés mennyiségére lehet következtetni. Ha erőteljes benne a sárga, akkor bő lesz a gabonatermés, ha viszont a vörös uralkodik, akkor a bortermés lesz jó.

szívárvány

Nemcsak időjárás- és termésjóslás fűződik ehhez a naphoz, hanem haláljóslás is. A József-napi rossz idő sok halottat ígér arra az esztendőre. A népi fantázia elevensége mutatkozik meg abban az alföldi termésjövendölésben, mely szerint ha szivárvány látható, a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros sáv bő bortermést jelent. József napja a méhek kasból való kieresztésének meghatározott ideje.

jeles napok

Március 21. Benedek napja is jeles nap. A magyar népi időjárás megfigyelés szerint Benedek napján legkésőbb biztosan beköszönt a tavasz. Benedek napján megszentelték a hagymákat és a bödönben tartott zsírt, hiszen mindkettőt használták gyógyításhoz is, és ha szentség is volt rajtuk, akkor jobban lehetett hinni a hatékonyságukban. Ennek a hagymának a főzetével gyógyították a tífuszos betegeket, egyes helyeken az a hiedelem járja, hogy a Benedek napján vetett hagyma a felfúvódott marhák gyógyítására alkalmas. „Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár” – fűztek hozzá még egy megfigyelést a tavasz első napjához.

Korábbi bejegyzés: Jeles napok márciusban: Március 18. Sándor napja.

Ez érdekelni fogja