When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Mikor lesz a tavaszi napéjegyenlőség 2016-ban

Melyik napra esik 2016-ban a tavaszi napéjegyenlőség?

Mikor lesz a tavaszi napéjegyenlőség 2016-ban

A napéjegyenlőség csillagászati esemény, amikor a Nap ekliptikusan áthalad az égi egyenlítőn. Egyszerűbben, a napéjegyenlőség olyan nap, amikor az éjszaka és a nappal egyforma hosszú lesz. A Nap a déli féltekétől az északi felé halad és ezekben a napokban, minden országban a nap szinte egyforma hosszú lesz az éjszakával.

A tavaszi napéjegyenlőségtől kezdve a nappalok hosszabbak lesznek az éjszakánál, az őszi napéjegyenlőség után pedig az éjszakák lesznek hosszabbak.

Valamikor, nagyon régen, amikor még nem volt naptár, a tavasz eljövetelét a Napból ítélték meg. Úgy tartották, hogy pont ettől a naptól kezdődik a természet megújulása, emiatt a napéjegyenlőség és a napforduló kulcsfontosságú napnak számított.

A napéjegyenlőség napjaiban a Nap majdnem pontosan keleten (kissé északabbra keletnél) kelt fel és majdnem pontosan nyugaton (kissé északabbra nyugattól) nyugszik le.

Ez a nap számít az év kezdetének számos országban: Irán, Afganisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Azerbajdzsán és Kazahsztán kultúrájában.

Hasonló bejegyzés: A Föld órája 2016

tavaszi napéjegyenlőség

Mikor is van az idén a tavaszi napéjegyenlőség napja? Ez az esemény mindig ugyanazon a napon köszönt be és ez a nap március 20-án, reggel 4.30-kor lesz.

Az őszi és tavaszi napéjegyenlőség mindig az adott időszak kezdetének tartják. A közte lévő időt pedig, trópusi évnek nevezik. Egy trópusi évben 365,2422 nap van, emiatt a napéjegyenlőség minden évben a nap különböző szakára esik. Minden évben körülbelül hat órával korábbra.

Ez érdekelni fogja