When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Húsvét története

2016-ban március 27-28-án lesz a Húsvét ünnepe.

 A Húsvét története

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának emlékét ünnepeljük. Az ünnepet 40 napos böjt előzi meg, ez a felkészülés a testi és lelki megtisztulás időszaka.

A Húsvétot megelőző vasárnapot virágvasárnapnak nevezik, Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére. Jézus szamárháton érkezett a városba, az összegyűlt tömeg pedig virágokat és pálmaágakat hintett a lába elé, tisztelete és szeretete jeléül. A Főpapok nem nézték jó szemmel Jézus tanításait, ezért úgy döntöttek, hogy elfogják. Piszkos tervükhöz megnyerték Jézus egyik tanítványát, Júdást. Az utolsó vacsorát Jézus tanítványai körében töltötte el, ahol vette a kenyeret, megtörte és tanítványainak nyújtva azt mondta: „Vegyétek ez az én testem”,majd vette a bort, mondván: „Igyátok mert ez az én vérem”. Vacsora után a tanítványokkal a Getsemáné kertjébe mentek, itt arra kérte a tanítványokat, hogy virrasszanak vele. A tanítványok azonban elaludtak. Itt a Getsemáné kertjében árulta el Júdás a mesterét és tanítóját egy csókkal.

Mivel Jézus azt állította magáról, hogy ö Isten fia, istenkáromlással vádolták. Az eddig őt éltető tömeg most Jézust bűnösnek ítéli, a leghűségesebb tanítványa, Péter pedig megtagadja.

A katonák Poncius Pilátus elé vonszolják, aki a népre bízta Jézus bűnösségének megítélését, ő pedig mossa kezeit, ezzel jelezve, hogy Jézus halála nem az ő kezéhez tapad.

A foglyot töviskoszorúval megkoszorúzták, aztán keresztel a vállán elindították a Golgota hegyére, ahol megfeszítették.

Halála után három nappal, finom kenetekkel a sírhoz látogató asszonyoknak egy angyal jelenti, hogy Jézus nincs már a sírban, feltámadott!

A hústét utolsó hete a Nagyhét: Húsvéti nagyhét: eredete és szokások

A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22 és április 25-e közé, erről részletesebben korábbi cikkünkben olvashat: Húsvét: a kereszténység legnagyobb ünnepe

Ez érdekelni fogja