When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Mit ünnepelünk március 15–én?

Március 15. nemzetünk szabadságszeretetének jelképévé vált.

Mit ünnepelünk március 15–én?

Ezen a kora tavaszi napon Magyarország történelmének egyik meghatározó eseményét, az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot ünnepeljük. Március 15. nemzetünk szabadságszeretetének jelképévé vált. Minden megemlékező nemzeti színű kokárdát visel, ez a hagyomány a francia forradalom nyomán keletkezett.

Franciaországban 1848 februárjában, Bécsben 1848. március 13-án tört ki a forradalom. A bécsi forradalom híre ösztönzőleg hatott a magyar radikális ifjúságra is. 15-én a Pilvax Kör tagjai Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vásári Pállal úgy döntöttek, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak, ezért néhányan elindultak Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ott cenzúra nélkül kinyomtatták a 12 pontot, amit Irinyi József fogalmazott meg és a Nemzeti Dalt, Petőfi Sándor költeményét.

Délutánra a Nemzeti Múzeum elé nagygyűlést hirdettek ki, ahol több tízezer ember jelent meg. Felolvasták a 12 pontot, Petőfi elszavalta a költeményét. Ezután a Várba vonultak és a helytartótanáccsal elfogadtatták a követeléseiket. A tömeg követelésére szabadon bocsájtották Táncsics Mihályt is. Így vér nélkül győzött a forradalom.

Március 15-én méltatjuk a magyar sajtó napját is, a cenzúra nélkül kinyomtatott 12 pont emlékére.

Korábbi bejegyzés: Március – Tavaszelő hava

Ez érdekelni fogja