When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Elégedett lajhármaki esernyővel – videó

Az apróság elégedetten tartja a koktélesernyőt és nem akar tőle megválni.

Elégedett lajhármaki esernyővel – videó

Slow loris (lajhármaki, lassú lóri) a főemlősök rendjébe, azon belül pedig a lajhármakifélék (Loridae) családjába tartozó Nycticebus nemének egyik faja. Ez az állatka Délkelet-Ázsia lombhullató erdeiben őshonos (Vietnam, Laosz, Kambodzsa). Éjszakai életmódot folytat, gyümölcsökkel, tojásokkal, rovarokkal, virágokkal, csigákkal, apró emlősökkel és hüllőkkel táplálkozik.

Kevesen tudják, hogy ez a cuki állatka (főleg a lassú lóri) egyike azon kevés emlősöknek, amelyek mérgezőek. Az aprócska maki a könyökmirigyében termel toxint, amellyel veszély esetén bekeni a szőrét is, hogy elriassza a ragadozókat. A toxin emberre is veszélyes, anafilaxiás sokkot válthat ki, ami akár halált is okozhat.

A Lóri viselkedése otthoni viszonyok között – a pozitívumok és negatívumok összefonódása. Nem lehet szobatisztaságra szoktatni és nem reagál a nevére, bármilyen rövid legyen az. Viszont nincs kellemetlen szaga, senki nem lesz allergiás a szőrére, nem kell gyakran fürdetni, jól kijön más háziállatokkal, „nem megy el az esze” a párzási időszakban, nem teszi tönkre a lakást.

Meg szeretnénk jegyezni egy fontos dolgot, a videó címében az áll, hogy a koktélesernyőt egy lemur (makimajom) tartja, ez tévedés, bár rokonok, de nem ugyanahhoz a fajhoz tartoznak.

Egyéb érdekesség: Szelíd repülőmókus - videó

Ez érdekelni fogja