When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Húsvét: a kereszténység legnagyobb ünnepe

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe.

Húsvét: a kereszténység legnagyobb ünnepe

A Biblia szerint Jézus – keresztre feszítése után – a harmadik napon feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadása pedig a halál felett aratott győzelmét jelképezi. Erről részletesebben: A Húsvét története

Valláson kívül a tavaszvárás, megújulás ünnepe, amely márciusra vagy áprilisra esik (a hold állásától függően). A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünneppel is, aminek elemei a feltámadás és újjászületés.

Húsvét, Jézus negyven napi böjtjének végét jelzi. A húshagyó, böjti táplálkozás után ezen a napon szabad először húst fogyasztani, (erre utal a magyar húsvét szó, hús magunkhoz vételének első napja).

A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja legkorábban március 22-re, legkésőbbi pedig április 25-re esik. Húsvéthétfő a legtöbb keresztény hagyományú államban hivatalos ünnep.

325-ben a niceai zsinat a keresztény húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapra tette. Mivel ez az időpont évről évre változik, ezért a húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak.

Az idei húsvét a lehető legkorábbi időpontra esik. Mivel telihold március 22-én lesz, így a húsvét az ezt követő első vasárnapon, vagyis húsvét 2016. március 27-én lesz.

Korábbi bejeyzés: Hogyan kerülhetjük el a tavaszi meghűlést – hasznos tanácsok

Ez érdekelni fogja