When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

„Haldoklik” a Tejút

Galaxisunkban lelassult az új csillagok születése.

„Haldoklik” a Tejút

Egy amerikai és francia tudóscsoport a Tejút „elsorvadásának” jeleit fedezte fel. Erre a következtetésre a Galaxist körülvevő gyűrű megfigyelése következtében jutottak.

A csillagászok felfedezték, hogy rendkívül lelassult az új csillagok születése. A Misha Haywood által vezetett Párizsi Obszervatórium munkatársai, több tízezer csillagnak a kémiai összetételük alapján megállapították a korát, felhasználva a Sloan Digital Sky Survey projekt adatait, melynek célja galaxisok, csillagképek és spektrumok tanulmányozása.

Felfedezték, hogy a Tejúton a csillagok képződése már nyolc-tízmilliárd évvel ezelőtt megszűnt, majd egy idő után megint megújult, ám most már sokkal lassabb tempóban, bár elegendő gázzal rendelkezik. Akkor alakult ki egy vékony lemez.

Egy Galaxis életciklusát a benne lévő gázokból (főként hidrogénből és héliumból) és porból kialakult új csillagok jelentik. Ebből a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Galaxis akkor is megszűnhet növekedni, ha elegendő gáz áll a rendelkezésére az új csillagok képződéséhez.

Korábbi bejegyzés: Rendhagyó napfogyatkozás március 9-én

A csillagképződés a gravitáció és más jelenségek, mint például a turbulencia harcának szintjére csökkent, mondta Katherine Alataló a Carnegie Obszervatórium csillagásza Pasadenában, aki nem vett részt a kutatásban.

Hasonló folyamatoknak kell végbemenniük más fejlődő spirális Galaxisban is.

Ez érdekelni fogja