When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Emberek, akik genetikailag mások

Ők nem olyanok, mint te vagy, vagyis a genetikai mutációk az ember szolgálatában.

Emberek, akik genetikailag mások

Amíg a tudósok különféle betegségekkel próbálnak harcra kelni, mindenféle intézkedéseket dolgoznak ki a rák és más gyakran gyógyíthatatlan betegségek ellen, a természet a maga módszerével segít az embereken.

Azt mondják, mindenhez lehet alkalmazkodni. Ez az állítás különösen igaz a genetikai mutációkra, amikor egy embernél, vagy népcsoportnál megjelenik egy képesség, ami élesen megkülönbözteti őket a többitől. Nézzünk néhány példát.

1. Akik a magassághoz alkalmazkodtak

Serpák – ez a nemzet Nepál keleti részén él, közel a Mount Everest és Indiában. A serpák a Tibetiek leszármazottai. Egyik fő bevételi forrásuk, vezetés és teherhordás a magas hegyekbe. A serpák segítsége nélkül az Everestet meghódítani szándékozó alpinistáknak sokkal nehezebb dolguk lenne. A vezetők a csoport előtt járva létrákat és köteleket telepítettek. Számukra a magasság megszokott, hétköznapi dolog. Tibet és Nepál lakossága alkalmazkodott a magaslati levegőhöz, amiben 40%-al kevesebb az oxigén. Ez örökletes genetikai alkalmazkodás, sokkal erősebb és nagyobb tüdővel, kétszeres nitrogén monoxid képződéssel.

2. Akik könnyebben viselik a hideget

Nemzetek, akik bolygónk nagyon hideg területén élnek, mint például az eszkimók, már régen alkalmazkodtak az alacsony hőmérséklethez. Az ő szervezetükben magasabb szintű az alapvető anyagcsere (minimális energiát fogyasztanak légzésre, keringésre, emésztésre). A verejtékmirigyeik is máshogyan helyezkednek el, több mirigy található az arcukon, mint a testükön.

3. Az ő agyuk ellenállóbb a betegségekkel szemben

A kuru vagy más néven a Nevető halál egy betegség, ami jóformán elpusztítja az agyat. Szerencsére csak Új- Guineában található. A kórokozó fertőzött élelmiszeren keresztül kerül a szervezetbe. A múlt század közepén, egy bennszülött törzs alig élte túl a kuru járványt. Sokan meghaltak egy év alatt, ám a túlélőknél felfedeztek egy G127V gént, ami immúnissá teszi őket, az agyukat megtámadó betegségek ellen. Hát így néz ki a természetes szelekció.

Korábbi érdkesség: 10 nagyon, de nagyon furcsa növény.

4. Nagyon tömör a csontozatuk

Nem olyan régen a holland gyökerekkel rendelkező dél-afrikaiaknál találtak egy olyan gént, amely segíthet leküzdeni a csontritkulást (a korral csökken a csont sűrűsége). A SOST génmutáció a dél-afrikaiak csontozatát erőssé teszi és olyan is marad az életük végéig.

5. Kitűnően látnak a víz alatt

A Moken törzs férfitagjai az év nagyobb részét csónakban, a tengeren töltik. A tenger lakóira vadásznak és gyöngyhalászattal foglalkoznak. A bennszülött búvárok, mindenféle felszerelés nélkül merülnek le nagy mélységekbe (több mint 20 m) és tisztán látnak a víz alatt. A szemük kitűnően alkalmazkodott ezekhez a körülményekhez, ezért a Moken törzset tartják a világ egyik legjobb búvárainak.

6. Nagyon kevés alvásra van szükségük

Az emberek alig 1%-nak elegendő 6 óránál kevesebb alvás és ez őket egyáltalán nem zavarja. Ezt a DEC2 génmutáció teszi lehetővé. Nekik, fiziológiailag kevés alvásra van szükségük, így az emberek ezzel a génmutációval nem szenvednek alváshiányban.

7. Nekik arany vérük van

Mindenki tudja, hogy 4 vércsoport létezik és van 2 RH faktor. Ez valójában sokkal bonyolultabb. Mostanra már ismerünk 35 vércsoportrendszert és azok számtalan variációját. Ezen kívül van még egy rendkívül ritka vércsoport, az úgynevezett „Rhesus Zero”. Azaz a vérben nincsen RH faktor. Ezzel a vércsoporttal rendelkező emberek szinte mindenkinek megmenthetik az életét, ám számukra szükség esetén egy ugyanilyen „arany” vércsoportú donorra bukkanni nagyon nehéz.

Ez érdekelni fogja