When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Március – Tavaszelő hava

Március, a Kikelet hava, Tavaszelő hava, Böjtmás hava.

Március – Tavaszelő hava

A hónap elnevezése a latin Martius hónapnévből ered, jelentése: Mars (Isten) hava. Rómában az ősidőkben ez a hónap kezdte az évet. Mára a Mars hadisten emléke már régen feledésbe merült e hónappal kapcsolatban, de a tél végét a tavasz, a kikelet kezdetét még mindig a márciushoz kapcsoljuk, ezt a hónap számos elnevezése is bizonyítja, hisz a Kikelet hava, Tavaszelő hava, Böjtmás hava is a márciust jelöli.

Március a meteorológiai évszakváltásban az első tavaszi hónap. A tavasz a megújulást a természet újjászületését jelenti. Hosszabbak lesznek a nappalok, kidugják fejüket az első virágok, a madarak is megélénkülnek, készülődnek a fészekrakáshoz. A népi kalendárium ezt az időt Böjtmás havaként emlegeti, ami arra utal, hogy ez a böjt második hónapja.

Következő hónap: Április – Szent György hava

Mint minden hónaphoz, ehhez is számos időjóslás tartozik. Úgy tartották, ha Böjtmás hava száraz, az esős áprilist jelez, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is.

Ez a hónap gazdag jeles napokban és sok híres ember is ebben a hónapban született: Frédéric Chopin, Arany János, Vivaldi, Michelangelo, Amerigo Vespucci, Johann Sebastian Bach, Kőrösi Csoma Sándor. Március 15. a Nemzeti Ünnep, az 1848 – 49-es forradalom és a Magyar Sajtó napja, 18.-19.-21. a zsákban meleget hozó Sándor- József- Benedek napja, március 21. a tavaszi napéjegyenlőség napja. Március 25-én van a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja napja.

Korábbi bejegyzés: Jeles napok februárban: Jégtörő Mátyás

Ez érdekelni fogja