When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok februárban: Jégtörő Mátyás

Jeles napok februárban: Szent Mátyás apostolból – Jégtörő Mátyás.

Jeles napok februárban: Jégtörő Mátyás

Február 24-e Szent Mátyás apostol ünnepe. A Mátyás név zsidó eredetű, jelentése „Istennek ajánlott” vagy „Istenek ajándéka”. Mátyás Betlehem városából, a Lévi nemzetségből származott. Tudós ember volt. Jézus követőihez tartozott. Az apostolok közé sorshúzással választották, Júdás helyébe.

Mátyás apostol vértanúságot szenvedett, Krisztusért. Életét nyakazó bárd oltotta ki, ezért őt választották az ácsok és mészárosok védőszentjéül, és szekercével a kezében ábrázolják. Védőszentjüknek tekintik a halászok is.

A szent és a név népszerűségét, Mátyás király is növelte. A szentek nevei kedveltek voltak, hiszen a gyermekek a keresztségben nem kaphattak pogány nevet, általában annak a szentnek a nevét kapták, amelyiknek a napján születtek.

Az emberek képzelete kapcsolatot teremtettek az apostol ünnepe, és a tavasz közeledte között, így lett Szent Mátyás apostol, Jégtörő Mátyás. Úgy tartják, hogy az ő szekercéje töri meg a tél és a jég hatalmát.

Sok népi hiedelem is fűződik ehhez a naphoz. Azt mondják, ha Mátyás ezen a napon nem talál jeget, akkor csinál. Úgy tartják, hogy ezen a napon osztotta ki a madaraknak a sípokat, hogy újból énekeljenek, így köszöntve a közeledő tavaszt. Az időjárásból megjósolták a termést, a tojásszaporulatot. A hideg idő jó termést jelentett, a szeles kevés tojást, ha pedig esett az eső, elveri a termést a jég és savanyú lesz a szőlő. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászatot jelentette.

Ez is érdekelheti: Jeles napok februárban: február 19. Zsuzsanna napja

Kibővített naptárak szerint Géza és Cézár, Décse, Gécsa, Gyécsa, Tacitusz, Taráz, Tarcal, Tarcsa, Tarsa, Tege, Valda, Vanda névnapja van ma. Szökőévben e napon 24-e névnapjai vannak – Mátyás és Dára, Darina, Darinka, Edömér, Etel, Eunika, Euniké, Hedda, Hédi, Hedvig, Janek, János, Jávorka, Jázmin – míg a maiak 26-ra esnek.

Ez érdekelni fogja