When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Winston: valaha mért legerősebb vihar a Fidzsi szigeteken.

A Winston elnyerheti a déli féltekén valaha mért legerősebb ciklon címet.

Winston: valaha mért legerősebb vihar a Fidzsi szigeteken.

Az 5-s kategóriájú Winston nevű trópusi vihar 230 km/h (a széllökések elérték a 325 km/h) sebességgel söpört végig a Fidzsi szigeteken és nyugat felé tart. A sziget partjainál az óceán hullámai elérték a 12 métert.

A természeti csapás következtében 20 ember életét vesztette, komoly aggodalomra ad okot, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet. Több mint 20 ember, különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett, ketten közülük kórházban vannak, az állapotuk kritikus.

Winston vihar

A ciklon árvizet és súlyos pusztítást okozott a szigetcsoporton. Sok helyen nincs áramszolgáltatás. Az országban 30 napos rendkívüli állapotot vezettek be, ugyanakkor, már feloldották az átmenetileg kihirdetett kijárási tilalmat.

Winston vihar

Sok szigetről, súlyos károkról érkeznek jelentések, többek között Viti Levu-ról, ahol a szigetcsoport fővárosa, Suva van.

A hatóságok előre figyelmeztették a lakosságot a várható veszélyre, 750-nél több menhelyet és evakuálási központot nyitottak meg.

Winston vihar

A beérkező jelentések szerint, a legsúlyosabb rombolásokat az alacsonyan fekvő területek falvai szenvedték el – itt 140 ház dőlt össze. A lakosok az evakuálási központokban maradtak.

Ausztrália külügyminisztere, Julie Bishop, hétfőn bejelentette, hogy 5 millió dolláros gyorssegélyt nyújt a Fidzsi szigeteknek és már el is küldött 1,3 milliót.

Korábbi bejegyzés: Portugália, Spanyolország és Nagy-Britannia az árvíz fogságában

Winston vihar

Jelenleg a Winston már nyugati irányban, az óceán felé távozott 25 km/h sebességgel. A szigeteken vasárnap még tartottak a heves esőzések, estére azonban jelentősen javult az idő.

Ez a ciklon lehet a valaha mért legerősebb, nemcsak a Csendes-óceán, hanem az egész déli féltekén is.

Winston vihar

A Fidzsi-szigeti köztársaság több mint 300 szigetből áll,a Csendes-óceán déli részén (kb.100 közöttük lakatlan). Az országban közel 890 ezer ember él.

Winston vihar

Ez érdekelni fogja