When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A napéjegyenlőség napján meteoreső zúdul a Földre

A 2016 tavaszi napéjegyenlőség napját bolygónk meteorok záporával fogja ünnepelni.

A napéjegyenlőség napján meteoreső zúdul a Földre

A napéjegyenlőség (tavaszi vagy őszi), általában mindig fontos csillagászati, vallási és kulturális esemény. Idén a világűr úgy döntött, emeli e jeles nap ünnepélyességét, hullócsillagok sokaságát zúdítja a Földre.

A tudósok kiszámították, hogy a meteorzápor 2016. március 20-21-én (az-az a tavaszi napéjegyenlőség napján) jelenik meg.

Mivel a meteorok sebessége előreláthatóan alacsony, csupán 14 km/s lesz, ez a jelenség csak délen lesz megfigyelhető.

Hogyha a tudósok már most is észlelik az üstökös egyes nagyobb részeinek megjelenését, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy vannak még észre nem vett fragmentumok, amelyek március 20-án beléphetnek a Föld légkörébe és ez több fényes meteor-tűzgolyó megjelenését eredményezheti.

Tudományos berkekben megjelent egy hír az üstökös tevékenység aktivizálódásáról a Földhöz közeli 2016 BA-14 aszteroidán. Ez azt jelenti, hogy a csillagászat történetében ez a harmadik, Földhöz legközelebb elszáguldó üstökös.

Ha a csillagászok, üstökös földhöz közeli repülését jósolják, joggal számíthatunk jókora meteoresőre, amint a Föld és az üstökös törmelékfelhője keresztezi egymás útját.

Korábban írtuk: Ismét aszteroida közelíti meg a Földet

Ez érdekelni fogja