When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Zika-vírus: a tudósok világméretű járványtól tartanak

Amerikai tudósok azonnali intézkedésre szólították fel a WHO-t (World Health Organization) a Zika-vírus terjedése miatt, ami az orvosok véleménye szerint akár világméretű járvánnyá nőheti ki magát.

Zika-vírus: a tudósok világméretű járványtól tartanak

A tudósok figyelmeztették a WHO-t, ne kövesse el azokat a hibákat, amelyeket elkövetett az Ebola-járványkor és azonnal hívják össze a vírusszakértőket.

Az orvosok véleménye szerint a Zika-vírus elleni védőoltás tesztelésére csak két év múlva kerülhet sor, és tíz év is eltelhet, amíg az emberek rendelkezésére állhatnak.

A Zika-vírus enyhe lázat, kötőhártya-gyulladást és fejfájást okoz. A vírus okozhatott több ezer csecsemőnél mikrokefáliát (kisfejűséget, amikor a csecsemő fejletlen aggyal születik). Néhány országban felkérték a nőket, hogy várjanak a gyermekvállalással. A betegség már jelen van a Karib- térség, Észak- és Dél-Amerika 21 országában. A média beszámolt az első regisztrált megbetegedésekről Dániában és Oroszországban.

Korábban írtuk: A Zika-vírus komoly veszélyforrássá alakulhat

Egyenlőre még nincsenek gyógyszerek a vírus ellen, de már folyik egy vakcina kifejlesztése, amit egy Texasi egyetem tudósai végeznek. A kutatók ellátogattak Brazíliába, ahol mintákat gyűjtöttek. A begyűjtött mintákat a legszigorúbb óvintézkedések mellett a Texas állambeli Galvestoni laboratóriumban vizsgálják.

Weaver Scott professzor a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelenti, hogy komoly oka van félni a Zika-vírustól: „Létezik egy nagyon komoly kockázat, hogyha a vírus megfertőzi a magzatot, és ez mikrokefáliához vezet, akkor semmilyen lehetőségünk sincs arra, hogy megelőzzük a betegség súlyos következményeit, ami akár halálos is lehet vagy a gyermekek mentálisan fejletlenek lesznek egész életükben.” – figyelmeztet a professzor.

Ez érdekelni fogja